Financiering

Er zijn verschillende mogelijkheden tot (financiële) ondersteuning bij aankoop van een aangepaste fiets of driewielfiets.

Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen met een beperking ondersteuning kunnen krijgen. Het kan gaan om ouderen, mensen met een handicap of mensen met psychische problemen. Met deze wet kunnen zij bijvoorbeeld een (tegemoetkoming in de kosten voor een) aangepaste fiets of driewielfiets krijgen.

Voor meer informatie over de mogelijkheden die voor u gelden binnen de Wmo, kunt u het beste contact opnemen met het Wmo-loket in uw gemeente. De naam van het Wmo-loket kan per gemeente verschillen. Soms heet het Wmo-loket, soms Loket Wegwijs of Zorgloket. Bij het Wmo-loket kunt u niet alleen terecht voor informatie maar ook voor hulp en ondersteuning bij het doen van de aanvraag voor een driewielfiets. Let wel: de gemeente beoordeelt of u recht heeft op ondersteuning vanuit de Wmo en elke gemeente kan hier andere regels voor opstellen. Het kan dus zijn dat bewoners van de ene gemeente een andere vergoeding krijgen dan bewoners van een andere gemeente met dezelfde hulpvraag!

Regelhulp

De website www.regelhulp.nl is een digitale wegwijzer van de overheid voor mensen die hulp of ondersteuning nodig hebben. Op deze website kunt u informatie vinden over vele soorten regelingen en voorzieningen. Wanneer uw gemeente is aangesloten bij deze website dan kunt u direct zien welke voorzieningen u mogelijk kunt krijgen van uw gemeente. Ook kunt u via deze website een afspraak maken bij het Wmo-loket van uw eigen gemeente om samen met hen de mogelijkheden te bekijken.

Stichting MEE

Naast hulp vanuit het Wmo-loket in uw gemeente, kan ook een MEE-organisatie in uw regio u helpen bij een aanvraag. Kijk hiervoor op de website van stichting MEE.

Persoonsgebonden budget of zorg in natura?

Wanneer u in aanmerking komt voor hulp uit de Wmo zijn er twee mogelijkheden om de voorziening of het hulpmiddel te regelen: Persoongebonden budget (Pgb) of Zorg in natura.

Persoonsgebonden budget (Pgb)

Een Pgb is een geldbedrag waarmee u zelf de aangepaste fiets of driewielfiets koopt die u graag wilt hebben. Dit betekent dat u niet het standaardmodel driewielfiets hoeft te kopen wat de gemeente heeft uitgezocht. U mag zelf kiezen waar u een fiets naar keuze koopt. Hierdoor kunt u bij ons de fiets helemaal op maat laten samenstellen met alle opties en accessoires die u nodig heeft of mooi vindt.

Zorg in natura

Mocht u het lastig vinden om een fiets via een Pgb aan te vragen en alles zelf te regelen, dan kunt u ervoor kiezen om de gemeente dat regelwerk te laten doen. Dit houdt echter wel in dat de gemeente bepaalt welke driewielfiets u krijgt en bij welk bedrijf deze ingekocht zal worden. Ook reparatie en onderhoud zal dan plaatsvinden volgens de afspraken die de gemeente heeft met de bij hen aangesloten bedrijven. Bij zorg in natura bent u dus afhankelijk van de gemeente.

Eigen bijdrage

U betaalt een eigen bijdrage voor hulpmiddelen uit de Wmo wanneer u 18 jaar of ouder bent. Jaarlijks wordt de hoogte van deze eigen bijdrage opnieuw vastgesteld en wordt er bepaald waarvan de hoogte van deze eigen bijdrage afhankelijk is. De gemeente waarin u woont is vrij om de eigen bijdrage te verlagen ten opzichte van de landelijk geldende regels. Het is niet mogelijk dat de gemeente de hoogte van de eigen bijdrage verhoogd ten opzichte van de landelijk geldende regels.
Op de website www.regelhulp.nl vindt u meer informatie over de hoogte van de eigen bijdrage. Voor deze eigen bijdrage ontvangt u maandelijks een factuur van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Voor meer informatie kunt u kijken op de website van het CAK: www.hetcak.nl. Het is van belang dat u goed op de hoogte bent van de hoogte van de eigen bijdrage en de bijbehorende voorwaarden voordat u een driewielfiets aanvraagt via de Wmo. Soms kan het interessanter zijn om zelf een (gebruikte) driewielfiets aan te schaffen!